Investicija donosi 554 nova radna mesta

Bez autora
Oct 17 2011

Odluka gradonačelnika Smedereva Predraga Umičevića da donese rešenje o dodeli građevinskog zemljišta za izgradnju rafinerije nafte na teritoriji grada Smedereva kompaniji Komiko oil je nastavak zakonske procedure na implementaciji te investicije, nakon dopune naše ponude na oglas grada za izdavanje 113 hektara zemljišta u zakup potencijalnim investitorima. Dopunu ponude uradili smo u skladu sa zakonom koji reguliše oblast javnih nabavki, a gradonačelnik je odlukom Skupštine grada jedini ovlašćen da donese takvo rešenje. Takođe, Vlada Srbije je usvojila planski dokument kojim se tih 113 hektara zemljišta na teritoriji grada Smedereva ponuđenog na javnom oglasu predviđa isključivo za izgradnju postrojenja za preradu sirove nafte, a Komiko oil se jedini javio na javni oglas za prikupljanje ponuda. Oglas je sadržao i odredbu da će rešenje o dodeli građevinskog zemljišta u zakup potencijalnim investitorima doneti gradonačelnik, te je to veliki korak ka početku radova na rafineriji koji će uposliti srpsku građevinsku operativu.

Investicija donosi 554 nova radna mestaOdluka gradonačelnika Smedereva Predraga Umičevića da donese rešenje o dodeli građevinskog zemljišta za izgradnju rafinerije nafte na teritoriji grada Smedereva kompaniji Komiko oil je nastavak zakonske procedure na implementaciji te investicije, nakon dopune naše ponude na oglas grada za izdavanje 113 hektara zemljišta u zakup potencijalnim investitorima.

Dopunu ponude uradili smo u skladu sa zakonom koji reguliše oblast javnih nabavki, a gradonačelnik je odlukom Skupštine grada jedini ovlašćen da donese takvo rešenje.

Takođe, Vlada Srbije je usvojila planski dokument kojim se tih 113 hektara zemljišta na teritoriji grada Smedereva ponuđenog na javnom oglasu predviđa isključivo za izgradnju postrojenja za preradu sirove nafte, a Komiko oil se jedini javio na javni oglas za prikupljanje ponuda. Oglas je sadržao i odredbu da će rešenje o dodeli građevinskog zemljišta u zakup potencijalnim investitorima doneti gradonačelnik, te je to veliki korak ka početku radova na rafineriji koji će uposliti srpsku građevinsku operativu - kaže u razgovoru za Danas Brajan Marej, član Nadzornog odbora američke kompanije Komiko oversis.

Prema njegovim rečima projekat izgradnje rafinerije nafte u Smederevu koštaće između 250 i 400 miliona američkih dolara. Planirani kapacitet rafinerije za preradu sirove nafte i proizvodnju kvalitetnih naftnih produkata je 100 000 barela. Marej dodaje da će se u rafineriji proizvoditi goriva u skladu sa standardima kvaliteta koje propisuje i određuje Evropska komisija, a reč je o bezolovnim benzinima, evrodizelu, TNG, kao i avio-gorivu. Produkti koji će se proizvoditi u Rafineriji nafte Smederevo planirani su za plasman na zahtevna tržišta u okruženju Srbije.

- I u tom pravcu su već potpisana određena dokumenta sa vodećim svetskim kompanijama koje se bave plasmanom i distribucijom naftnih produkata. Ukoliko se ukaže potreba naše proizvode ćemo ponuditi i domaćem srpskom tržištu. U Rafinerija nafte Smederevo posao će dobiti oko 550 direktno zaposlenih lica, što je predviđeno Planom prostornog planiranja posebne namene koji je usvojila Vlade Srbije, dok će indirektno za potrebe rafinerije raditi oko 3.000 lica.

Što se tiče pomoći lokalnoj samoupravi, Komiko je svoju ozbiljnost i dobre namere pokazao time što ćemo o svom trošku finansirati prelazak gradskih kotlarnica na korišćenje prirodnog gasa, koji je ekološki čistiji i zdraviji od trenutnog načina kotlarnica. Ponudili smo i da kao doprinos poboljšanju kvaliteta životne sredine, finansiramo prelazak kamiona i autobusa javnih preduzeća na korišćenje tečnog naftnog gasa umesto dizela, a tu bi se pored ekološkog aspekta pojavila i ušteda novca koji se troši na goriva. Takođe, građanima Smederevskog okruga za vreme dok traje izgradnja rafinerije želimo da poklonimo i sagradimo savremeni centar za smeštaj dece sa posebnim potrebama. Naravno da se na tome nećemo zaustaviti, a u planu su i novi projekti u cilju poboljšanja uslova života građana - ističe Marej.

Naš sagovornik naglašava da će rafinerija biti građena primenom najsavremenije tehnologije tako da ne postoji nikakva bojazan da će biti ugrožena životna sredina. Marej dodaje da su propisi o zaštiti životne sredine veoma strogi i regulisani su zakonom, a Komiko će se pridržavati kako propisa i zakona Srbije, tako i propisa koji regulišu zaštitu životne sredine u Evropskoj uniji.

- U pogledu projektovanja, gradnje i rada Rafinerije nafte Smederevo pridržavaćemo se tjuf standarda kao najsavremenijeg iz te oblasti, propisanog od strane nemačkog nacionalnog instituta, a značajno je napomenuti da će učešće zelene površine u okviru rafinerije iznositi minimum 20 odsto od površine terena namenjenog za gradnju rafinerije - naglašava Marej.

Radomir Radivojević, zamenik direktora Komiko oila, ćerka firme Komiko oversisa u čijem je stoprocentnom vlasništvu, ističe da je izgradnja Rafinerije nafte Smederevo u skladu sa politikom Vlade Srbije o ravnomernom privrednom regionalnom razvoju. Ako se uzme u razmatranje statistički podatak s kojim raspolažemo, nastavlja Radivojević, puštanjem rafinerije u rad povećala bi se stopa zaposlenosti lica koja rade u privredno-proizvodnom sektoru Smederevskog okruga za 3.07, a ne treba zanemariti i lica koja bi posredno radila za potrebe nesmetanog funkcionisanja rafinerije.

- Takođe izgradnjom rafinerije bile bi upošljene srpske građevinske firme koje verovatno trenutno imaju velike probleme sa likvidnošću zbog efekata svetske ekonomske krize. Izgradnjom rafinerije u velikom obimu bi se povećali direktni prilivi u budžet grada, kao i prilivi u republički budžet po osnovu raznih taksi, PDV, naknada itd. Produkti dobijeni preradom u Rafineriji nafte Smederevo i njihov plasman na inostrana tržišta dovela bi do smanjenja ogromnog spoljno-trgovinskog deficita Srbije. Pored mnogih pozitivnih benefita koji bi se desili ukoliko dođe do izgradnje ovakvog postrojenja napomenuo bih i to da je Komiko oil potpisao i memorandum sa Javnim preduzećem Transnafta o izgradnji kraka naftovoda na relaciji Pančevo - Smederevo, čiji bi investitor bila naša kompanija a procena te investicije je dodatnih 15 miliona dolara, a taj naftovod će biti u vlasništvu države Srbije - objašnjava Radivojević. On napominje da bi, između ostalog, izgradnjom rafinerije nafte Smederevo, Komiko oil finansirao i izgradnju trafo stanice, dalekovoda, železničkog i industrijskog koloseka, odnosno ta kompanija bi finansirala opremanje tog dela industrijske zone, tako da bi Smederevo potencijalnim investitorima moglo ponuditi u pravom smislu reči opremljenu industrijsku zonu. I samim tim bilo još konkurentnije.

- Ne treba zanemariti činjenicu da bi izgradnjom rafinerije Srbija dobila veću energetsku stabilnost a u njoj bi se proizvodili najkvalitetniji naftni produkti koji bi bili srpski proizvod - ističe Radivojević. On naglašava da svi u kompaniji očekuju da Komiko oil dobije dozvolu za izgradnju rafinerije, jer je reč o projektu koji je od ogromne važnosti kako za privredu tako i za standard građana Smedereva i Srbije, s obzirom na to da će mnoge kompanije raditi za potrebe rafinerije, i samim tim obezbediti plate za svoje zaposlene.

- Najveći optimizam da će se ovaj projekat i pored svih problema i opstrukcija desiti u našoj državi ulivaju nam građani koji se svakodnevno raspituju o stanju projekta i veliki broj CV koje dobijamo od lica koja bi želela da rade za Komiko oil. Ovakvo postrojenje, sa kojim dolazi i nova oprema, se nije gradilo u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija. Komiko oil je doneo odluku da nekoliko desetina inženjera raznih profila pošalje o svom trosku na doškolovavanje u Sjedinjene Američke Države kako bi naši ljudi sutra rukovodili radom rafinerije. Na pitanje da li Komilo oil ima alternativnu lokaciju u slučaju da rafinerija nafte ne dobije dozvolu da se gradi u Smederevu, Radivojević naglašava da bi nakon donošenja rešenja o dodeli građevinskog zemljišta Komiko oil za izgradnju rafinerije bilo nekorektno govoriti o drugim lokacijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik